Ana içeriğe atla

ERP Elektronik İmza Entegrasyonu

Kurumsal Kaynak Planlama - İngilizce adı ile Enterprise Resource Planning (ERP) sistemleri belli bir boyutun üzerindeki kurum ve şirketler için olmazsa olmaz; ERP sistemleri;

  • Çalışan, birim, demirbaş kaydı gibi temel işlevlerden
  • İnsan Kaynakları
  • Satınalma
  • Üretim, Stok takibi
  • Pazarlama, Ön Satış (Presales)
  • Teklif / Sipariş
  • Muhasebe ve Finans

süreçlerine kadar birçok başlık altında hizmet sunan modüllerden oluşan karmaşık yazılımlardır.

 

Çoğu ERP sistemi kurum içi onay süreçlerinin tasarlanmasına ve işletilmesine imkan verir. Örneğin bir birim içinden satınalma talebinin başlatılması, sonrasında sıra ile birim yöneticisi ve muhasebe tarafından onaylanması için tamamen kurumun ihtiyaç ve organizasyonuna özel akışlar tasarlanıp işletilebilir.

ERP sistemlerinde genelde kurum / şirket çalışanlarının kendilerine ait hesapları vardır ve sisteme giriş yaptıklarında görev ve yetkilerine göre farklı işlev ve ekranlara erişebilirler.

Dünya genelinde SAP, Oracle EBS, Microsoft Dynamics ve ülkemizde yerli olarak geliştirilmiş Logo, Netsis, Mikro ERP yaygın kullanılan ve genel kabul görmüş ERP ürünleri olarak sıralanabilir. Piyasada irili ufaklı ve farklı yeteneklere sahip çok sayıda ERP çözümü bulunmaktadır.

İmzalama gerektiğinde

Kurumsal süreçler ekranda, yani tamamen yazılım içinde gerçeklenebildiği sürece hızla işletilebilir. Çoğu zaman ise süreçlerde dokümanların üretilmesi ve kişiler tarafından yasal olarak imzalanması gerekmektedir. Bu noktada devreye elektronik imza girmektedir

Birçok kurum ERP sahibi ve çalışanları (KamuSM veya özel bir sertifika hizmet sağlayıcıdan alınmış) imzalama sertifikası sahibi de olsa; elektronik imza teknolojilerini kullandıkları ERP sistemine entegre etmekte sorun yaşamaktadır.

Elektronik imza; akıllı kartlar, kart okuyucular, dokümanın kriptogragfik özetini almak, doküman tipine uygun imza formatı oluşturmak ve uzun süreli imza doğrulama için arşiv imzası gibi uzmanlık gerektiren teknik süreçleri gerçeklemeyi gerektiriyor.

Ülkemizde 5070 sayılı kanun ise Türkiye mahkemelerinde geçerli elektronik imzaların nasıl atılacağı ve kullanılacağı konusunda ek zorunluluklar getiriyor.

Her ne kadar birçok ERP sistemi, makro ve pluginler yöntemi ile ek özellik geliştirmeye imkan verse de tipik bir kurumda tipik bir IT ekibi

  • Veri tabanları
  • Web sunucuları
  • Network / VPN / Firewall
  • Kullanıcı / LDAP yönetimi 
  • ERP

gibi birçok sistemin bakım ve idamesi ile uğraşırken elektronik imza konusunda know-how edinmek ve gerçekleme yapma konusunda sıkıntı yaşamaktadır.

Bu noktada ilgili ERP sisteminin izin verdiği programlama dili (örn SAP için ABAP, Oracle için PL\SQL ve Java) ile elektronik imzayı ek geliştirme olarak entegre etmek bir seçenek olsa da bu;

  • Birden fazla ERP veya yazılım sistemi için entegrasyon gerekiyorsa her biri için ayrı geliştirme
  • Elektronik imza ile ilgili kanun tarafından şart koşulmuş imzalama politikasının farklı sistemlerde gerçeklenmesi
  • Ek geliştirmenin uzun süreli bakımı
  • ERP danışman ücretleri

 gibi sebeplerle maliyetli ve sürdürülemez hale geliyor.

 

UZİM: Web Servis Tabanlı Elektronik İmza Çözümü

UZİM Elektronik İmza sistemi web servis çağrısı yapabilen her türlü  sistem ile (ERP, CRM, EBYS vb) kolay entegre olmak için özel olarak geliştirilmiş bir çözüm olarak göze çarpıyor.

Alternatifler ile kıyaslandığında;

  1. Kaç farklı sistem olursa olsun hepsinden birkaç günlük ek geliştirme ile entegrasyona izin vermesi
  2. İmza süreci, akıllı kart ve kart okuyucu erişimi ve tüm kriptografik işlemleri tamamen üstlenmesi
  3. Kurumdaki her türlü sistemin kullandığı merkezi bir çözüm olarak ortak imzalama politikasına imkan vermesi
  4. İmzalanmış dokümanların on yıllarca doğrulanabilir kalması için arşiv imza desteği
  5. Esnek lisans modeli ile

UZİM ucuz ve sürdürülebilir bir çözüm olarak öne çıkmaktadır.

 

IT ekibi; ERP tarafında süreçlerini planlamak ve bu süreçler içinde dokümana elektronik imza atılması gerektiğinde bunu UZİM sunucusuna birkaç satır kod ile iletmek için gerekli çalışmayı yaparak elektronik imzayı tamamen UZİM ürününe outsource etmiş oluyor.

Revivius Yazılım tarafından geliştirilen UZİM, her gün binlerce kullanıcı tarafından binlerce dokümanı imzalamak için başarı ile 2 seneden uzun süredir kullanımda. Revivius Yazılım ürünün kurulumu, entegrasyonu ve genel olarak elektronik imza konusunda danışmanlık hizmetleri de sağlıyor.


Kağıtsız, Remote çalışmaya hazır

Bir kurum olarak başta ERP olmak üzere kullanmakta olduğunuz her tür sisteme elektronik imza özelliği kazandırmak, kağıtsız, remote çalışma ile dijital dönüşümünüzü tamamlamak istiyorsanız UZİM'i değerlendirmenizde fayda var.







 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tip Sistemleri ve Programlama Dilleri

Tip Sistemi kavramı, günlük hayatlarının bir parçası olmasına rağmen bir çok yazılım profesyoneli için bile kulağa yabancı gelebilir. Tip Sistemleri; matematik ve mantık dallarındaki zengin bir konu olan "Tip Teorisinin" yazılım geliştirme ve programlama dillerine bir yansımasıdır. Tip sistemlerinin programlama dilleri için oldukça önemli ve belirleyici olduğunu söyleyebiliriz.  Bu yazıda herhangi bir programlama diline odaklanmadan teorik düzeyde tip sistemlerinden bahsetmekle yetineceğiz. Tip sistemleri; bir programlama dilindeki değişken, fonksiyon vb yapı taşlarınının kullanım ve birbirleri ile etkileşimlerini, belli kurallara bağlayarak, oluşabilecek belirsizlikleri ve hataları engellemeye yönelik mantıksal sistemlerdir. Havalı cümlemizi kurduğumuza göre daha anlaşılır olarak açıklamak gerekirse örneğin bir değişkenin hangi türde değerleri tutabileceği bir fonksiyonun hangi türde parametrelerle çağrılması gerektiği yine bir fonksiyonun bir değer üretip üretmediği ve üre...

Uzaktan / Bulut İmza (Remote / Cloud Signature)

İmza, kişinin; o belgede yazanı onayladığını ve ona uyacağını gösteren işarettir. Bilgisayarlar hayatımıza girdiğinden beri belgeler bilgisayarlarda üretilir oldular ama sonuçta yazıcılardan çıkıp fiziksel olarak önümüze geldiler ve kalem mürekkep ile ıslak olarak imzalandılar. Günümüzde kurumlar ve devlet birimleri dijital dönüşüm ile gittikçe daha kağıtsız bir yapıya kavuşuyor. Belgeler bilgisayarlarda üretiliyor, hiç kağıda yazılmıyor ve tamamen elektronik ortamda kalıyorlar.  Bulut imza, Signature as a Service (Bulut Bilişim ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz) şeklinde kullanılmak üzere ve dijital dönüşüm yapbozundaki yasal/hukuki eksiği tamamlamak için geliyor. Bu büyük yeniliği anlamak için gelin şu anda elektronik ortamda imza nasıl atılıyor ve hangi zorlukları içeriyor bakalım. Sonra bulut imzayı tanıyalım ve ülkemizde teknik ve yasal mevzuat bakımından ne durumda olduğu ile yazımızı sonlandıralım. Elektronik ve Dijital İmza Elektronik imza; elektronik ort...